Skype

Kun je een WordPress website verhuizen ? Jazeker, dat kan !
Eerst even een waarschuwing: Volgens de makers faalt WP Clone helemaal in 10 tot 20% van de gevallen. U bent gewaarschuwd.
Het goede nieuws is dat de originele site volgens de maker nooit beschadigd kan worden. Ook zijn er meer dan 300.000 gebruikers  die werken met deze plugin dus het zal in de praktijk wel meevallen? Ik heb het al diverse malen ingezet en het werkte als een trein.

Goed, daar gaan we….
Stel je maakt een prototype op een test server of je hebt een nieuwe domennaam aangeschaft. Hoe zet je dan het origineel naar de nieuwe plek?
Er zijn diverse hele goede plugins maar vreemd genoeg vind ik “de slechtste” het best. Dat is WP Clone.
Waarom de slechtste ? Omdat WP Clone zelf aangeeft dat het in 10 tot 20% van de gevallen fout gaat. Maar als je niet meer dan 250 MB aan data moet overzetten is dit percentage in praktijk altijd veel lager. Daar komt nog eens bij dat het gaat om data. NIET om alle WordPress bestanden. Je zet namelijk een “verse” WordPress installatie op de uiteindelijke bestemming. Helemaal leeg. Niks aan doen. Standaard is goed genoeg. Het zijn dus echt alleen de database en de inhoud. Inhoud van de wp-content folder zoals de plugins, themes, afbeeldingen enzovoort.
Waarom dan toch WP Clone? WP Clone is namelijk de simpelste manier.

Backup maken van de oude, restore (terugzetten) in de nieuwe. Dat is alles.

Opmerking: Webwerkplaats kan ook de verhuizing van uw bestaande website naar onze server verzorgen.

Stap 1: Backup Maken
Maak een backup van de oude, bestaande site. In dit voorbeeld de site van “prototype.nl” naar “echte.nl”
Ik neem aan dat je een schone WordPress installatie hebt kunnen maken op de bestemming. Installeer en activeer daar WP Clone.In dit voorbeeld: “echte.nl”
Ga in “prototype” naar WP Clone en klik op de blauwe knop Create Backup.wp-clone-1-create-backup

Afhankelijk van hoe groot de site was zul je na enkele minuten het volgende beeldscherm te zien krijgen.
Klik daar met de rechter muisknop op de lange blauwe link : http://www.prototype.nl/wp-content/uploads/wp-clone/wpclone_backup_23rd_Jun_2017_01-00PM_His_jDTgc4EOQC.zip
Hierdoor start het downloaden naar uw eigen PC. Sla hem ergens op waar u hem terug kunt vinden.
Klik daarna op Copy URL (rood omcirkeld) en plak de tekst in Notepad.

Kopieer daarna dit file naar de hoofddirectory van de server van de nieuwe site, in dit voorbeeld “echte.nl”. Meestal de public_html folder.
Okay, de kopie hebben we klaar van “prototype.nl”. Nu nog inladen in de nieuwe site, in dit voorbeeld “echte.nl”

Stap 2: Backupfile Restoren in de nieuwe site
Start WP Clone in “echte.nl”. Klik in het beginscherm van WP Clone op de radio button “Restore” zoals hieronder.
Vul daarna de link in die je gekopieerd had in Notepad. http://www.prototype.nl/wp-content/uploads/wpclone_backup_23rd_Jun_2017_01-00PM_His_jDTgc4EOQC.zip
Verander deze zodat hij wijst naar de plek waar je met FTP het backup bestand wpclone_backup_23rd_Jun_2017_01-00PM_His_jDTgc4EOQC.zip had geplaatst.
In dit voorbeeld was dat de public_html folder (de root of hoofd directory) dus wordt het als volgt:
http://www.echte.nl/wpclone_backup_23rd_Jun_2017_01-00PM_His_jDTgc4EOQC.zip”
wp-clone-3-restoreKlk op I Agree (Required for “Restore” function):
Daarna de oranje “Restore from URL”

Omzetten van de links
Nog mooier is dat alle links omgezet worden. Als je een afbeelding laat zien is dat met een link naar de afbeelding bijvoorbeeld: http://www.prototype.nl/wp-content/uploads/plaatje.jpg
Dit moet natuurlijk gaan wijzen naar hetzelfde plaatje, zelfde naam, zelfde folder maar dan in de nieuwe domeinaam. Je zult na de Restore zien dat alle links zijn veranderd in de juiste: http://www.echte.nl/wp-content/uploads/plaatje.jpg. Dat kan heeeel veel werk schelen.

Alleen een backup?
Oh ja, wil je alleen een backup maken van de website? Dan is het eigenlijk dezelfde procedure. Je maakt een backup, slaat die weer lokaal op en indien nodig kun je met Restore en dat bestand snel een backup terug zetten. Mooi dat WP Clone.

Andere Plugins
All-in-One WP Migration, gratis of $59 heeft dezelfde werkwijze als WP Clone, veel minder gebruikers maar toch een waardering van 4.8 van 5 punten.
Updraft Plus. In de beschrijving van de gratis versie wordt slecht vermeld dat het migreren alleen maar wil met de $30-$145 Pro versie.
Duplicator, gratis en Pro versie $39-$119
Backupbuddy. Deze kun je helemaal uitvoeren zonder het admin scherm van de originele site te verlaten. Heel mooi maar $80 voor 1 jaar licentie ?