WordPress 5.5 is een grote update. De verwachte datum is 11 augustus. Wat voor gevolgen heeft dat ?

Webwerkplaats draait nu al een week met 5.5 Beta versie (de voorlopige versie). Druk aan het testen, vooral met Divi, het door ons meest gebruikte theme. Geen vuiltje aan de lucht. Nu gaan we een aantal speciale plugins en onze eigen plugins testen. Liever nu iets vinden op de test site dan straks verrast worden op een actieve site. Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat.
Trouwens, met name onze “Managed Hosting” klanten verwachten van ons dat we niet verrast worden. Preventief onderhoud is voor hen de standaard.

Gutenberg
Daar is het meeste nieuws te vinden. Echter aangezien we vrijwel altijd met het Divi Theme werken….
Dat laten we links liggen. Gutenberg is een Flintstone auto. Divi is het model van Tesla dat. De toekomst die er nu al is.

Auto Update.
Voor velen zeker een nuttige en welkome nieuwe functie. Ook voor hosting bedrijven. Het niet updaten van WordPress en/of themes en/of plugins kan tot veiligheidslekken leiden. Vaak als er 1 site op een server “lek” is kan dat gevolgen hebben voor de anderen op dezelfde server. Tot zover ben ook ik blij. WordPress kan nu zichzelf en plugins automatisch updaten.

Keerzijde van de medaille is dat het maar afwachten is of, met name plugins, goed reageren op een update van WordPress. Een update van WordPress is voor Webwerkplaats altijd weer een druk dagje. Kijken of alle sites nog goed functioneren.
Een groot deel zit aangesloten bij ons “Managed Hosting”. Dit programma bewaakt de sites en direct als een site niet meer reageert worden we gewaarschuwd. Die zijn veilig.
De rest …. we wachten niet af of een klant klaagt dat zijn site uit de lucht is. We gaan ze preventief allemaal langs. Maar met het groeiende aantal websites die bij Webwerkplaats in onderhoud zijn, zien we aankomen dat dit gewoonweg niet meer mogelijk is. Het worden er te veel. Dan kan het alleen nog geautomatiseerd. Via Managed Hosting

Auto Update themes en plugins en WordPress
Vanaf WordPress 5.5 kun je kiezen voor automatische update van plugins en themes in het admin dashboard.
Klik op ‘Allow auto-updated’ en je bent klaar. Gelukkig is dit per plugin afzonderlijk in te stellen want je wilt niet altijd dat een plugin zich update. Of zich update als je er niet zelf bij bent. Dit zorgt voor onwelkome verrassingen.

XML Sitemaps
Een XML Sitemap is eigenlijk een lijst met pagina’s die zoekmachines zouden moeten indexeren. Hapklare brokken voor Google en consorten dus.
Er zijn heel veel plugins die dit voor je kunnen doen. En je zou het ook moeten doen want het is goed voor jouw ranking in zoekmachines. Maar vanaf WP 5.5. zit het nu ook ingebouwd. WordPress genereert er zelf 1. Standaard !

Lazy Loading.
Ik heb al eens een stukje geschreven over Lazy Loading. Je vindt dat hier.
Nog even een korte uitleg: WordPress gaat vanaf 5.5 de plaatjes die nog niet zichtbaar zijn, ook niet laden. Pas als ze op het scherm moeten verschijnen worden ze geladen. Dat levert snelheidswinst op.
Maar er zij ook potentiele nadelen. Meer daar over lees je ook hier.

Plugin vervangen vanuit een ZIP file
Voorheen kon je met FTP wel hetzelfde bereiken. Stel een plugin zorgt voor problemen. Dan ga je met FTP naar de wp-content/plugins en wist de boosdoener uit. Dan weer een nieuwe versie uploaden via FTP en je bent uit de brand.
Vanaf 5.5 kun je ook een plugin overschrijven met een nieuwe versie. Je gaat naar Plugins > Add New en klikt op “Upload Plugin”. Kies op jouw lokale PC het ZIP bestand van de nieuwe plugin versie (of een oudere als je daar toe gedwongen wordt. wat in vaktermen “rollback” genoemd wordt).
WordPress ziet dat de plugin al bestaat en kan nu ook aanbieden om de bestaande te overschrijven.

Mooie uitbreiding ware het niet dat WordPress waarschijnlijk je meestal al niet meer in de site laat. Vanaf WP 5.2 krijg je de boodschap “De site ondervindt technische problemen” en de site is niet meer te benaderen. Hmmmm…
Ik had over dit vervelende fenomeen al eerder geschreven dus als je achtergrond informatie zoekt: staat hier

Extra:
Waarschijnlijk deels onzichtbaar voor de gebruiker zijn er ook veel veranderingen “onder de motorkap”. Bijvoorbeeld vernieuwde versies van phpMailer, SimplePie, Twemoji en wat anderen. Ook zullen er weer meer icons zijn. Zo’n 65 stuks.

Conclusie: een vrij ingrijpende update. Niet dat ik er wakker van lig. Alle sites die wij beheren staat het auto-update uit. Zo kunnen we eerst testen en dan 1 voor 1 sites naar de nieuwe versie leiden. Iets gecontroleerder als allemaal updaten in 5 minuten met auto-update.
Als je kunt, maak voor de zekerheid voor de 10e augustus een backup. De kans acht ik klein maar je weet het niet.