wat betekent lazy loading

Iemand die lui is (lazy) stelt graag dingen uit totdat het echt nodig is. Dat kan een website ook. Pas afbeeldingen en zelfs tekst pas laden als het zichtbaar moet worden.

Een website bestaat uit tekst, plaatjes, stuurtekens of misschien een filmpje ? Als je een pagina opent met uw browser dan wordt dit, in volgorde van boven naar beneden, naar uw computer gestuurd worden. De hele pagina! Vooral in de tijd dat one-page websites in de mode zijn kan dat nogal veel worden. Je voelt al aan dat dit verspilling is. Belangrijker: de bezoeker moet langer wachten en zal eerder wegklikken.

In plaats van de hele website naar binnen te halen op uw computer krijgt de website de opdracht alleen datgene te laden dat zichtbaar moet zijn. De rest wordt uitgesteld. Pas als het in het zichtbare venster moet komen wordt de betreffende inhoud naar uw computer gesleurd.

Werkt het altijd ?
Dat wil echter niet zeggen dat niet iedere afbeelding eerst geoptimaliseerd moet worden. Integendeel! Het is een onnodige exercitie om lazy loading toe te passen als de afbeeldingen reusachtig zijn. Gouden regel: geef een bestand van een afbeelding eerst de naam. Een goede naam die ook bijdraagt aan SEO. Daarna bijsnijden op het maximaal nodige formaat. Foto’s rechtstreeks uit een camera zijn soms tot wel 2 keer te groot voor wat nodig is op de website.
Dat gedaan ? Dan pas is het nuttig om lazy loading toe te passen.

Nadelen van Lazy Loading
Webwerkplaats past dat niet standaard toe in iedere website die we leveren. Omdat er A) Nadelen aan zijn en B) Omdat je simpelweg grote afbeeldingen vermijdt.
B) spreekt voor zich. Vermijdt grote afbeelding, snij ze bij en optimaliseer ze. Dan kom je ook ver. Of gebruik SVG afbeeldingen. Onze favoriete methode..
Maar nu A) Wat voor nadelen ?
Tenzij je met noodmaatregelen (work-arounds) dit op gaat vangen zal ook een zoekmachine die plaatjes niet voorgeschoteld krijgen. Dus niet indexeren.
Lazy Loading kan dus van invloed zijn op de ranking bij zoekmachines. Google waarschuwt daar ook voor. Dat lees je hier.

Kan ik dat zelf inbouwen ?
Zeker ! Er zijn een aantal gratis plugins die heel goed werk verrichten:

a3rev Lazy Load
BJ Lazy Load
Lazy Load
Lazy Load for Videos
WP Rocket

Voor Jetpack gebruikers: lees de oplossing voor het probleem dat je tegen gaat komen op de pagina bij WordPress

De WP Rocket plugin bevat nog meer om de snelheid van de website te verbeteren. Ook het lazy loading maar daarnaast ook:
Cache Experiation,
GZip Compressie,

server-side caching inschakelen,
het beheren van bericht revisie en het
optimaliseren van de database waar WordPress op draait.
De WP Rocket plugin kost 49,- dollar en is hier verkrijgbaar.