Skype

CDN betekent Content Distribution Network. Om het ruim uit te leggen: een drive (of drives) van iemand anders waar je jouw content op kunt plaatsen, meestal op meerdere plaatsen verdeeld over de wereld.

Google CDN
Je zou een Google Drive kunnen gebruiken als “externe opslag”. Of iedere andere aanbieder zoals Stack of Microsoft Onedrive.

Wat heb je hier aan ?
4 Hoofdredenen voor gemiddelde sites.
A) Je verliest geen schijfruimte op jouw hosting adres. Dat scheelt “huur”
B) Het gaat niet van jouw bandbreedte af. Dus geen extra kosten.
C) Je wint theoretisch tijd. Bestanden die de bezoeker bekijkt komen van een andere server hetgeen jouw eigen server niet belast.
D) Bestanden zijn minder kwetsbaar omdat het verdeeld staat over meerdere servers.

Werkt dat in praktijk ?
Ja. Het scheelt schijfruimte en bandbreedte. Beslist.
Nee, ik heb een Stack drive ingericht en behalve dat het wat ingewikkeld is om een koppeling te genereren is dat goed te doen. Maar !!!!! Het leverde in mijn geval geen tijdswinst op. Getest met GTMetrix en mijn eigen Test Tool.
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat inhoud op 1 cloud drive natuurlijk niet echt een CDN is. Het is 1 cloud drive en niet meerdere geoptimaliseerde servers over de hele wereld.

Wie heeft daar echt baat bij ?
Grote bedrijven met heel veel bestanden. Bijvoorbeeld een electronica multinational. Veel pagina’s, veel plaatjes, veel PDF handleidingen bijvoorbeeld. Die besparen ruimte. Die kunnen via een lokale CDN de lokale bezoekers de bestanden (website inhoud) sturen. Lokale server is sneller.
Ook zijn de sites met een CDN op meerdere plaatsen moeilijk te hacken met een DdoS aanval. Zo’n aanval die zo vaak een website opvraagt dat hij er in “stikt”. Bij een CDN staat die op meerdere servers dus is een Ddos aanval op 1 server nutteloos.

Maar er is meer
Voor de ge├»nteresseerden. Er zijn firma’s die dit aanbieden. In zeer professionele vorm. Bijvoorbeeld Cloudflare. Zij bieden een gratis account aan en de eerste betaalde vorm is 20 dollar per maand. Pittig!
Op dit moment is het te druk maar ik ga zeker 1 van mijn websites (waarschijnlijk www.divi-resources.com) op een gratis account van Cloudflare zetten. ALS dat wil en kan.
Wil: omdat hun WordPress plugin niet getest is met de laatste 3 versies van WordPress (?)
Kan: omdat ze voor ALLES extra geld vragen. Bij de eerste stuiver die ik zou moeten betalen stop ik.
Dan ga ik door naar WP Rocket. Weliswaar 49 dollar per jaar per site en meer caching dan CDN maar goed, dan heb je ook wat.