Skype

Ik had beloofd updates te plaatsen over museum Adlib en CultureObject WordPress plugin zodra die er zijn.

De stand van zaken is dat de plugin CultureObject voor musea “breder” is geworden. Het kan nu een koppeling maken met een aantal systemen die in de musea gemeenschap, wereldwijd, gebruikt worden:

Ik blijf me voorlopig concentreren op de combi WordPress en Adlib.

Speciaal hiervoor draait op een testserver nu een blanco WordPress installatie. Een willekeurig theme gepakt en een import gedraaid met CultureObject.

Het theme

Op dit moment heeft CultureObject wel plannen om een theme te leveren op basis van Bootstrap, maar die is er nog niet. Dus een willekeurig theme gekozen maar die wel een single.php, een page.php en een archive.php heeft. Dit om de “inbouw” van de speciale velden met waarden uit Adlib mogelijk te maken.

De Import.

Nadat je CultureObject hebt verteld dat je wilt koppelen aan Adlib kan de import starten.
kies het bestand en start de import door CultureObject naar WordPress

 

Nu een korte koffie pauze en wachten tot het proces uitgevoerd is. Bij mijn “test museum adlib” van 31 voorwerpen ging dit snel maar ik kan me voorstellen dat met duizend of zelfs duizenden voorwerpen dit wel even anders wordt.

De Objecten

In het linker (standaard) menu van WordPress is bij de activering van de CultureObject plugin een menukeuze er bij gekomen: Objects
Als je hier op klikt komt de lijst met alle objecten (net zoals de lijst met alle pagina’s of alle berichten) tevoorschijn. Nu wordt het interessant. Welke velden heeft CultureObject geimporteerd ? Hieronder een schermafbeelding van 1 object, een propeller van een V1, de duitse vliegende bom.

adlib geimporteerde velden - afbeelding voor update cultureobject

 

 

De onderstaande tabel laat alle waarden, alle velden zien die je nodig hebt voor een publieke site zoals Collectiegelderland.nl

In de huidige import zitten alleen objectnummer, titel en beschrijving.

Wat je wilt om een beetje netjes een site zoals CollectieGelderland te vullen staat in de linker kolom. Vet gedrukt die echt noodzakelijk dingen. Echt het minimum.
In de tweede kolom “Adlib veldnaam” staat de veldnaam zoals die door Adlib genoemd wordt bij export. De groene worden nu al gedaan door CultureObject. De rode niet.
Daaronder nog een 4-tal velden die ik zelf voor wenselijk houd.

CollectieGelderland Adlib veldnaam  
objectnummer object_number  
titel title
beschrijving description
afbeelding reproduction.reference    
soort object_name    
vervaardiger creator    
datering production.date.start production.date.end of
creator.date_of_birth creator.date_of_death  
materiaal material    
techniek technique    
hoogte dimension.type dimension.unit dimension.value
breedte dimension.type dimension.unit dimension.value
diepte dimension.type dimension.unit dimension.value
trefwoorden onbekend    
deelcollectie object_category    
instellingsnaam institution.name    
wenselijk Alib veldnaam    
locatie location    
opschrift inscription.notes    
conditie condition    
aantal onderdelen number_of_parts    

Conclusie
CultureObject werkt. De opbouw van de menu’s, het import script, werkt allemaal vlekkeloos ten tijde van deze update CultureObject. Maar de keuze van velden is niet goed. Enkelen mogen er uit. Enkele velden moeten wel geimporteerd worden. Ik heb dit overzicht (ik noem het mijn wensenlijst) naar de makers van CultureObject gemaild, samen met een test export bestand uit Adlib, inclusief afbeeldingen.
To be continued zullen we maar zeggen ….