Skype

Een gehackte website hoeft niet de doodsteek te zijn maar is altijd schadelijk. Zoekmachines en klanten kunnen de site niet bereiken. Zoekmachines zeggen niks maar als het probleem te lang blijft kom je misschien zelfs op een blacklist. Klanten zullen soms je wel waarschuwen, maar in mijn ervaring is dat maar zelden en vrijwel altijd is de site dan al enige tijd down. Hoe weet je nu OF en WANNEER de site gehackt is ?

Wanneer ?

InternetSeer
Een gratis dienst die de website 24 maal per dag checkt is InternetSeer. Zij hebben ook betaalde uitgebreidere diensten maar de FREE versie is voldoende. Ik weet niet zeker of deze 100% betrouwbaar is maar goed, je mag een gegeven paard … Je krijgt een mailtje als de site down is en 1 maal per week een rapportje over de beschikbaarheid.
Ik heb dit nog steeds lopen en ben er tevreden over.

Uptime Robot
Een andere optie is Uptime Robot. Ook zij bieden een gratis dienst aan. Naar zeggen met een interval van 1 minuut. Ik heb hier geen ervaringen mee maar het lijkt mij hetzelfde als InternetSeer. Altijd een poging waard … het is gratis.

Of de site gehackt is.

Dat kun je checken met bijvoorbeeld de SucuriSiteCheck. Een ijzersterk tool die de site van onder tot boven nakijkt.
Ook dit is gratis. Je krijgt dan keurig te zien OF de site gehackt is.
sucuri-veiligheids-scanner-voor-wordpress-websites

Nu weet je OF er iets aan de hand is maar het blijft dan een kwestie van zelf zoeken naar de schuldige en dit verwijderen / repareren.
Maar met de uitgebreidere abonnementen van Sucuri kun je ook dit aan hen overlaten. Het goedkoopste pakket is voor Bloggers en kost 16,66 dollar per maand.
Heb je een grotere site, met name een E-Commerce site en/of een site waar de SSL verbinding ook gecontroleerd moet worden dan ga je naar het 2e abonnement a 24,99 dollar per maand.
Als je kortere tijden wilt hebben dan ga je naar “Business”.
41,66 Dollar per maand. Er zit dan ook een helpdesk bij die je kunt bellen.

Het voornaamste verschil zit hem dus in de reaktietijd.
Blogger
Check om de 12 uur
Opschonen binnen 12 uur
E-Commerce
Check om de 6 uur
Opschonen binnen 6 uur
Business
Check ieder half uur
Opschonen binnen 4 uur

Ik heb diverse veiligheidsmaatregelen besproken. Allemaal nuttig en zeker de moeite waard om dit aan te brengen. Maar Sucuri levert meer ! Is de website groot, moeilijk weer op te bouwen en hangt er (financieel of anders) veel af van de bereikbaarheid dan is er maar 1 advies: Sucuri … doen!