steganography-explained-steganografie-uitgelegd

Steganografie is het verstoppen van informatie in afbeeldingen en zelfs muziek bestanden. Hoe maak je dit en hoe wordt het gebruikt ?

Hier onder een afbeelding die ik gebruikt heb voor een inleiding voor het Divi theme in mijn blog. Niks aan te zien toch ? Toch staat hier in de boodschap “Dit is een afbeelding van Webwerkplaats”.

Interessant maar hoe krijg ik de boodschap te zien ? Als eerste klik je met de rechter muisknop op de afbeelding en download hem naar jouw lokale harddisk. Dan ga je naar Online Steganographie tool (plaats of vind een verborgen boodschap in een afbeelding)

Zet het vinkje bij “Decode this image instead”. Dan net daar boven de knop “Bestand kiezen” en kies het bestand wat je zojuist hebt gedownload.
Klik op de blauwe button “Stenogra-fy!”.
Op de volgende pagina verschijnt de tekst.

Eigenlijk was dit omgekeerde volgorde. Uiteraard moet je eerst een tekst verstoppen voordat je dit kunt doen met 1 van jouw eigen plaatjes. Ook dit is simpel:
Je gaat weer naar Online Steganographie tool en typt de tekst die je wilt verstoppen in het bovenste vak. Kies dan bij Host-image de afbeelding waarin je de tekst (in dit voorbeeld “de tekst die je wilt verstoppen”) wilt verbergen.Deze afbeelding mag niet groter zijn dan 384kb.
Klik de blauwe knop Stenogra-fy!

 

Binnen seconden heb je het resultaat. Downloaden met de blauwe “Download” knop en hij is bruikbaar om op jouw website gezet te worden.

Ik maak er nog 1 met een unieke code er in. Het onderstaande groene “toolboxje” bevat:
4SQEDZRp7fnutqeu
Iets waarvan het onwaarschijnlijk is dat er nog een 2e van bestaat op het internet.  Na 1 week had Google de afbeelding geindexeerd. Als je nu zoekt op en dan klikt op “Afbeeldingen” dan zie je 4 bestanden.
Nu kun je echt op het net zoeken naar wie jouw afbeeldingen heeft gebruikt. 

Dit gebruiken enkele sites ook die stock foto’s leveren. Steel je die dan sporen ze je ook precies zoals boven beschrven op en je krijgt gigantische boetes voor het onrechtmatg gebruik van hun afbeeldingen. Gebruik dus nooit andermans afbeeldingen, want je bent traceerbaar. Dat wordt vele malen duurder dan het huren van een fotograaf.

Deze online tool geeft aan dat er max. 5000 tekens in een afbeelding aangebracht kunnen worden. Dat is fiks! Genoeg om eigenlijk met elkaar te kunnen mailen zonder dat men het kan detecteren.

Volgende vraag zou zijn, kun je een plaatje IN een plaatje verstoppen ?
Daarvoor gebruik ik nu maar eens Mobilefish. 

Hieronder het resultaat dat ik gedownload heb na conversie. IN deze afbeelding zit weer het groene “toolboxje”.

Maar je ziet hem niet. Achteraf dacht ik dat het leuker gwesst was mijn logo er in te stoppen maar ja, het gaat om het principe.

Werkt ! Leuke uitdaging: ga maar eens naar Mobilefish en probeer eens of je de verborgen afbeelding uit dit uitgebreide ontbijt kunt halen. Heb ik het groene “toolboxje” gehouden of nog de extra moeite genomen om mijn logo er in te plaatsen ?