Skype

October is een gratis, open-source CMS, gebaseerd op het Laravel PHP Framework. Is dit een alternatief, of een concurrent voor WordPress ?

UPDATE

Na 3 weken experimenteren laat ik het toch vallen. Het is weliswaar voor mij een uitkomst. Echt werken in de code stelt mij in staat om aparte dingen aan te brengen. Uiterlijke zaken en functionaliteit die buiten de gebaande paden gaat. Ook in de manier waarop ik gehoopt had. In knippen / plakken blokken.
Waarom dan toch niet ? Omdat de website die daar uit voorkomt weliswaar goed is. En voor het vele maatwerk dat ik maak zelfs beter. Maar voor klanten die zelf hun site willen bijhouden is het helaas niet eens in de buurt van de gebruikersvriendelijkheid die we gewend zijn van WordPress.
Dus met pijn in het hart …. helaas …..

Als je succesvol wilt zijn op het internet moet je je wel onderscheiden. Ik laat het marketing verhaal (wat wel het belangrijkste is) voor nu maar even achterwege. Laten we kijken naar hoe je je grafisch (het uiterlijk) en op SEO (vindbaarheid) gebied kunt onderscheiden.

Ik was al lang op zoek naar een methode om onderscheidende (maatwerk) websites te ontwikkelen. Van het uitbouwen van bestaande themes tot aan het bewerken van frameworks en starter themes.
Behalve het verbeteren, uitbouwen van starter themes is het niet helemaal wat ik zocht.

Verschil Framework en Starter theme.
De scheidingslijn tussen een Framework en een Starter theme is heel fijntjes.
Een framework is een set bestanden die alle standaard bestanden bevat waaruit een (WordPress) website bestaat. Geen of weinig opmaak. Niet direct bruikbaar.
Een starter theme kan direct gebruikt worden maar is wel zo dat er goed op verder gebouwd kan worden. Soms zelfs gebaseerd op een Framework.

Op zoek naar

De eisen die ik stelde:
– Redelijk eenvoudig SEO toe voegen in de vorm van schema.org
– Snel: meer dan 90 in GTMetrix en minder dan 20 requests.
– Kunnen werken met eigen bouwblokken (HTML + PHP +CSS code)
– Te onderhouden door eindgebruiker met zo weinig mogelijk kennis.

Bouwblokken

October werkt met Content, Partials en Components. Deze brokken code kun je zelf aanmaken en een soort van bibliotheek van maken zodat je (heel kort door de bocht) deze in elkaar kunt schuiven tot een webpagina.
October is duidelijk meer gefocusd op ontwikkelaars.

Heel apart is dat de pagina’s dan niet in een database zitten zoals bij WordPress maar statisch zijn. Dat levert wel enkele voordelen op. Betekent dat dan ook dat de eindgebruiker niet zelf zijn website kan bijhouden? Nee, met een extra plugin “Static Pages” kun je pagina’s toewijzen aan gebruikers(rollen c.q. rechten) en dan kan dat wel.

Je kunt het beste starten met het opzetten van een October CMS en dan 1 van de (gratis) themes downloaden en daarmee experimenteren. Ik betwijfel of het opzetten iets is waar de standaard gebruiker zo eenvoudig mee weg komt als een WordPress installatie. Maar moeilijk is het niet.

Daarnaast zijn ook voor October Plugins beschikbaar. Naar schatting zo’n 500 stuks waarvan veel leuke, bruikbare.

En dan de praktijk…

De installatie van October met behulp van hun “Wizard” is eenvoudig. Daarna opende zich het October Dashboard. Het installeren en veranderen van 1 van de kant-en-klare themes is met html/php/css kennis goed te doen. Het verschil, het programmeren en “inbinden” vind ik nog verwarrend. Maar ja, ik gebruik het ook pas een half uur.

Ik ben al bezig geweest met de door mij zo gewenste “blokken” Partials, Content en Components. Het lijkt te zijn wat het belooft en voelt al gauw vertrouwder aan. Ik heb nog mijn twijfels over de snelheid. De snelheid van mijn eerste brouwsel, NIET geoptimaliseerd, was niet echt indrukwekkend.
Dat ga ik verder testen.

Wat mijzelf betreft: ik moet de file structuur van de bestanden op de server snappen en wat de exacte verschillen zijn in gebruik en programmeren van Partials, Content en Components. Ik heb al wat leuke dingen gerealiseerd maar moet als verstokte WordPress adept (ik doe al mee vanaf WP versie 1) even anders gaan denken.

Veelbelovend

Makkelijke installatie, moeizaam spoorzoeken in de opbouw van October. Toch zie ik in forums, documentatie en Youtube filmpjes dingen waarvan ik denk dat ze precies zijn wat de klanten die “meer” willen zouden kunnen gebruiken met meer flexibiliteit door mij gebouwd kan worden. Niet per se kortere ontwikkeltijd maar wel met meer mogelijkheden dan het verbouwen van WordPress themes.
De kans is groot dat dit binnenkort een extra product van Webwerkplaats wordt naast het specialisme in Divi en WordPress en de Hosting.