Skype

Wat is Intel RealSense ?
Intel RealSense bestaat uit een camera die 3D kan scannen / kijken. Natuurlijk de gebruikelijke 3D scans van objecten maar het is vooral de herkenning van handen en gezichten die het super interessant maken. Vanuit mijn interesse om de objecten van een museum interactief benaderbaar te maken ben ik hier eens in gedoken. Het resultaat is nu wel erg dubbel..
Er kan nu nog niet veel maar daarentegen gaat het straks wel hele mooie dingen opleveren die we nog niet gezien hebben.

creative-camDe techniek
De camera bestaat uit een infrarood laser projector. De weerkaatsing van dit infrarood licht wordt opgevangen door infrarood sensor(en).
(opmerking: er zijn 2 versies: de forward en rear looking. Deze verschillen in techniek en uitvoering. In de forward looking zit 1 camera/sensor. In de rear looking 2 sensoren. Er is ook een duidelijk onderscheid in wat er met deze 2 modellen kan, maar daarover later meer.)
Deze zit(ten links en rechts) van de projector en kunnen diepte waarnemen. Ook zit er een kleuren sensor op. Deze kan het 3D infrood beeld dat opgebouwd wordt door de IR sensor “invullen” met kleuren.


3D scans

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het maken van 3D scans. Plaats een opbject voor de camera en de meegeleverde software vraagt of je het naar links, rechts wil bewegen. Je ziet de scan, de 3D kopie opgebouwd worden op het beeldscherm. In een museum, op een digitale tafel, 3D objecten uit de exposities laten zien!
De tafel en 3D hebben heel wat meerwaarde ten opzichte van standaard foto’s op een monitortje. Een echte publiekstrekker.

Handen
Ik heb zowel het handen en gezichten herkenning even kunnen testen en het is echt zo goed als dat het geadverteerd wordt. Niet alleen wuiven en swipen zoals we al kennen van sommige televisie’s maar gebaren, de vingers, gezichtsuitdrukkingen !

De software herkent gebaren, bewegingen van de hand maar ook de vorm van de hand. Skeleton tracking noemt Intel dat. De nauwkeurigheid vond ik verbluffend. Ieder detail wordt gezien en daar kan software op reageren. Je kunt zo objecten oppakken, plat knijpen, roteren. Dit zijn toch wel mogelijkheden die uitdagen tot een hele nieuwe manier waarop wij PC’s en ook digitale tafels bedienen.
realsense-3d-hand-herkenning

Gezichten
Dit is zo wonderlijk om te zien! Ik stond voor een laptop met de SDK (software development kit) en op het scherm stond een draadmodel van mijn gezicht die mij precies na deed ! Keurig werd daarboven aangegeven of ik bedroefd zou zijn, vrolijk, angstig, een vies gezicht trok, verbaasd was…
Nou … verbaasd dus !

Wat kan het ?
Tsja, daar zit de valkuil. NU ? Weinig. Het wachten is echt op software die er iets mee kan. Een spel wat ziet dat je bang bent, een website die ziet welke onderwerpen je vrolijk van wordt en aan de hand daarvan andere pagina’s of sites voorstelt. Misschien het einde van de muis ?
Nu kun je alleen als programmeur met een SDK Toolkit aan de slag. Ik ben geen programeur en als technieken als deze uitkomen vind ik dat altijd jammer. Hier zit zo veel potentie in !

Conclusie
Briljante techniek. Echt een doorbraak die de interactie tussen mens en machineS (ja, niet alleen PC’s maar ook auto’s zouden hier iets mee kunnen)
Ik blijf het volgen en als er echt nuttige producten voor websites of musea komen zal ik die testen en er over schrijven.