Skype

Soms wil je de vormgeving van het WordPress theme aanpassen. Of functies toevoegen. Dit kan natuurlijk in het originele theme maar bij de eerste beste update wordt dat dan weer ongedaan gemaakt. Het is veel beter om dit te doen met een Child Theme. Je kunt het het beste zien als een aanvulling op het bestaande theme PLUS de extra’s in het Child Theme. Het aanmaken daarvan is vrij eenvoudig.

Child Theme Divi maken

Maak een folder aan met de naam die het Child Theme moet hebben. In het voorbeeld hieronder “Divi child”
Maak in een editor (kan ook notepad c.q. kladblok zijn) een bestand aan met de naam style.css
Plak hier onderstaande code in.

 

Plaats dit style.css bestand in de folder “Divi child” op de server.
Ga nu naar “Weergave” (in engelse WordPress “Appearance”). Daar moet nu een nieuw theme zichtbaar zijn met de naam “Divi Child Theme” (de naam die in regel 2 staat)
Wil je het netjes doen dan zou je de beschrijving in regel 4 kunnen veranderen.
Om het nu helemaal af te maken moet je nog een afbeelding aanbrengen. Dat kan iedere afbeelding zijn die je maar wilt. Een schermafbeelding van de nieuwe site ? Een logo ? Wat dan ook … maak een PNG bestand van 300X225 pixels aan met de afbeelding die u wilt en sla ook die op in de folder “Divi child” op de server.
Nu kunt u CSS toevoegen.

Ik noemde het al heel even: functies in functions.php

Als er extra functies in het bestand functions.php moeten, of welke andere wijziging dan ook ten opzichte van de standaard functions.php, dan kun je ook een 2e functions.php plaatsen in de folder “Divi child” op de server. WordPress zal dan eerst het originele functions.php bestand lezen en daarna het bestand in het child theme.
Ook dan is het weer veel overzichtelijker en ben je “bestand” tegen updates.

Het aanmaken van een Child Theme is dus vrij recht-toe, recht-aan en is beslist DE manier om bestaande themes aan te passen of functies uit te breiden. Je kunt dit rustig proberen. Het ergste dat er mis kan gaan zou zijn dat er server errors of witte schermen ontstaan als je fouten hebt gemaakt. Wis dan gewoon de folder “Divi Child”, kies weer voor het originele theme en je bent weer uit de brand.